6ήμερη διάσχιση Βόρειας Πίνδου
24 Ιουλίου 2022
ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ
ΜΕΤΣΟΒΟ / ΒΟΒΟΥΣΑ / ΔΙΣΤΡΑΤΟ / ΣΑΜΑΡΙΝΑ / ΚΕΡΑΣΟΒΟ / ΠΑΔΕΣ / ΚΟΝΙΤΣΑ
Μία ονειρεμένη πεζοπορική εκδρομή πέρα από τα τετριμμένα, με απίστευτες εναλλαγές τοπίων και εικόνων. Διασχίζοντας την οροσειρά της Πίνδο, θα βρεθούμε στις Αλπικές λίμνες της Φλέγγας, θα περάσουμε το Αρκουδόρεμα, θα ξεκουραστούμε στο παραμυθένιο καταφύγιο της Βοβούσας θα φτάσουμε στο Δίστρατο από μονοπάτια με όμορφα περάσματα, θα ανέβουμε στη Σαμαρίνα το υψηλότερο χωριό της Ελλάδος, θα περπατήσουμε ανάμεσα στα Ρόμπολα, θα πάμε στη Δρακόλιμνη με τα γαλάζια νερά της, στους Πάδες θα πιούμε τα τσίπουρα μας, θα απολαύσουμε την θέα από τα Λημέρια των Κλεφτών και θα φτάσουμε στην όμορφη Κόνιτσα. Τα μέρη που θα περάσουμε, οι εικόνες και τα τοπία που θα αντικρίσουμε, οι εμπειρίες που θα ζήσουμε, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν αποτυπώνονται σε χίλιες παραγράφους.
Για αυτό πάρε την καλή σου διάθεση το σάκο σου και φύγαμε για μία μοναδική εξαήμερη περιπέτεια στη Βόρεια Πίνδο.
Βόρεια Πίνδος: Η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα.
“Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2005 Η δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με την ενοποίηση των περιοχών αυτών έχει ως κύριο σκοπό τη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Η ιδιαίτερη οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, η οποία είναι αναγνωρισμένη σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προκύπτει από το γεγονός ότι στα όρια του περικλείονται: 2 Εθνικοί Δρυμοί, ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και ο Εθνικός Δρυμός του Βίκου- Αώου, 11 περιοχές που ανήκουν στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών: «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), μία περιοχή χαρακτηρισμένη ως Βιογενετικό Απόθεμα στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής και ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.
Ο φυσικός πλούτος του Εθνικού Πάρκου αφορά στην παρουσία πολλών ενδημικών, σπάνιων και προστατευόμενων ειδών φυτών και απειλούμενων ζώων, στα οποία περιλαμβάνονται και όλα σχεδόν τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας ενώ η μεγάλη ποικιλότητα των ειδών οφείλεται στην τεράστια ποικιλία ενδιαιτημάτων ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τη διατήρηση της ζωής.
Ο επισκέπτης του Εθνικού Πάρκου προκειμένου να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την έννοια της προστατευόμενης περιοχής καθώς και να αντλήσει ουσιαστική γνώση για τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που αυτό διαθέτει πρέπει να ξεκινήσει την περιήγηση του στην περιοχή επισκεπτόμενος ένα από τα πέντε Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου που λειτουργούν στους Ασπραγγέλους, τη Βοβούσα και το Μικρό Πάπιγκο στο Ζαγόρι, στο Μέτσοβο και στους Μαυραναίους Γρεβενών. Στους χώρους των Κέντρων παρουσιάζονται εκθέματα και γίνονται προβολές για το φυσικό περιβάλλον, την μοναδική αρχιτεκτονική, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής. Οι επισκέπτες τους προμηθεύονται δωρεάν έντυπο υλικό, ενημερώνονται, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, για τα αξιοθέατα, τις θέσεις παρατήρησης, τις πεζοπορικές διαδρομές, τα μνημεία και γενικά για τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτό.
Αναλύτικο πρόγραμμα:
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ 24/7/2022 ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΣΤΙΣ 8:00 ΣΥΝΤΟΜΟ BRIEFING ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ.
1η ημέρα Βάλια Κάλντα
Λίμνη Μετσόβου -καταφύγιο Μαυροβουνίου – Κορυφή Φλέγγα – Λίμνες Φλέγγας – Αρκουδόρεμα – Βοβούσα.
Απόσταση 21km
Υψομετρική 1200m
Βαθμός δυσκολίας 4/5
Ξεκινάμε από τη λίμνη Αώου ακολουθώντας δασικό δρόμο, αφού περάσουμε από το καταφύγιο Μαυροβουνίου καπετάν Κλάδη, στα σύνορα φτάνουμε στην κορυφή Φλέγγα 2157. Στη συνέχεια προσεγγίζουμε τις αλπικές λίμνες της Φλέγγας και κατόπιν κατηφορίζουμε στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, Αρκουδόρεμα. Ακολουθώντας το μονοπάτι Ε6 κατά μήκος του αρκούδορέματος και αφού διασχίσουμε τρεις φορές το ποτάμι φτάνουμε στη θέση της “Σμιξώματα” όπου ενώνονται ο ποταμός Αώος με το Αρκουδόρεμα. Αφού διασχίσουμε για τελευταία φορά το ποτάμι φτάνουμε στο καταφύγιο της Βοβούσας όπου είναι και ο τελικός προορισμός της πρώτης ημέρας.
2η ημέρα Βοβούσα – Δίστρατο
Απόσταση 18.5 km
Υψομετρική 800m
Βαθμός δυσκολίας 3/5
Ξεκινάμε από το καταφύγιο και αφού περάσουμε από το χωριό βοβούσα Συνεχίζουμε την πορεία μας σε δασικό δρόμο για 3,5 km και εισερχόμαστε σε μονοπάτι κινούμαστε κατά μήκος του ποταμού Αωού τον οποίο έχουμε αριστερά μας και αφού περάσουμε από τη Βάλια Στάθη, ένα πανέμορφο ρέμα με πλούσια βλάστηση, ανηφορίζουμε για το ψηλότερο σημείο της διαδρομής έχοντας όμορφη θέα από στο Σμόλικα στην Τύμφη και Βασιλίτσα. Κατηφορίζουμε για το χωριό Δίστρατο.
3η ημέρα Δίστρατο – Σαμαρίνα
Απόσταση 15 km
Υψομετρική 100m
Βαθμός δυσκολίας 3/5
Ξεκινάμε από το Δίστρατο και ανηφορίζουμε από τον δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Μετά από ενάμισι χιλιόμετρο μπαίνουμε σε ένα πανέμορφο ανηφορικό μονοπάτι. Το δεξιά μας ορθώνεται το βουνό Γομάρα μπροστά μας ορεινός όγκος του Σμόλικα. Κινούμαστε στις παρυφές της Βάλια Κίρνα (Κοιλάδα του Διαβόλου ) σε ένα δάσος απαράμιλλης ομορφιάς με μεγάλα ευθυτενή δέντρα ένα μέρος με μεγάλη βιοποικιλότητα σε πανίδα και χλωρίδα. Πρόκειται για ένα από τα πιο απομονωμένα οικοσυστήματα της χώρας.
Αφού διασχίσουμε το Σαμαριώτικο ρέμα και μετά από 7-8 ώρες πορείας προσεγγίζουμε το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης και στη συνέχεια το χωριό Σαμαρίνα το οποίο είναι το υψηλότερο χωριό της Ελλάδας.
4η ημέρα Σμόλικας
Σαμαρίνα – Τσεκούρας – Μπογδάνη – Σκάλα – Βαθύλακος – Κεράσοβο
Απόσταση 18 km
Υψομετρική 1150m
Βαθμός δυσκολίας 5/5
Από το ψηλότερο σημείο του χωριού ξεκινάει όμορφο μονοπάτι μέσα σε δάσος με Ρόμπολα τραβερσάροντας ανηφορικά τις πλαγιές της κορυφής καπετάν Τσεκούρας. Αφού φτάσουμε στο διάσελο που σχηματίζεται με την κορυφή Μπογδάνι έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη Βάλια Κίρνα να απλώνεται να απλώνεται αριστερά μας σε όλο της το μεγαλείο. Στο βάθος μπροστά μας ορθώνονται οι κορυφές Μοσιά και Σκάλα η οποία είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας. Φτάνοντας στην κορυφή η θέα είναι απίστευτη, Τύμφη, Περιστέρι, Βασιλίτσα, Όλυμπος, Βέρμιο, Γράμμος και μπροστά μας η ψηλότερη κορυφή Γερός 2637 μέτρα. Η ρεματιά του βαθύλακκου ένα από τα ομορφότερα και δύσβατα μέρη του Σμόλικα . Στη συνέχεια κατεβαίνουμε από την κορυφή, από δύσκολη σάρα η οποία μας οδηγεί στην αρχή του βαθύλακκου. Ένα από τα πιο όμορφα και απομονωμένα μέρη του βουνού. Συντροφιά με το ομώνυμο ρέμα και μετά από μία κοπιαστική κατάβαση φτάνουμε στην νεροτριβή της Αγίας Παρασκευής όπου και η άσφαλτος που ενώνει το χωριό με την Φούρκα. Μετά από 2,5 km φτάνουμε στο χωριό όπου διανυκτερεύσουμε.
5η ημέρα Σμόλικας Γέρος 2637
Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) –
Δρακόλιμνη – Κορυφή – Πάδες
Απόσταση 19.500km
Υψομετρική 1670m
Βαθμός δυσκολίας 5/5
Πανέμορφη ανάβαση στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, μέσα από όμορφο δάσος πεύκης και οξιάς. Το μονοπάτι παρόλη την υψομετρική, κινείται ομαλά μέσα από ξέφωτα και όμορφα σημεία στάσης και θέας. Για σχεδόν 3,5 ώρες, κινούμαστε μέσα από δάσος και μετά από μισή ώρα σε αλπικό πεδίο φτάνουμε στη Δρακόλιμνη. Εδώ θα σταματήσουμε και όσοι θέλουν από την ομάδα μας, θα συνεχίσουμε για κορυφή ( μιάμιση ώρα ανάβαση – 400m υψομετρική) . Αφού ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί συνεχίζουμε σε αλπικό πεδίο κατηφορίζοντας για 20 λεπτά όπου και ξανά μπαίνουμε στη δασική ζώνη. Αυτό το μονοπάτι τέμνει δασικό δρόμο σε πολλά σημεία. Θα περάσουμε από τις τοποθεσίες Παντ Ελ Μπιξάνιου, Πάντε Έξαρχου και μετά από τρεις ώρες φτάνουμε στο χωριό Πάδες όπου και διανυκτερεύσουμε .
6η ημέρα Βρυσοχώρι – Κόνιτσα
Βρυσοχώρι – Λημέρια – Κλεφτών – Σιάδι – Μύγας – Μονή Στομίου – Κόνιτσα
Απόσταση 20,5km
Κατάβαση
Βαθμός δυσκολίας 5/5
Πρόκειται για την πιο δύσκολη αλλά συγχρόνως και για την πιο όμορφη διαδρομή τις εξόρμησης.
Αφού μεταφερθούμε το πρωί από το χωριό Πάδες στο χωριό Βρυσοχώρι ξεκινάμε την πορεία μας. Μέσα από όμορφα ρέματα και πλούσια βλάστηση, κινούμαστε κάτω από την επιβλητική κορυφή Τσούκα Ρόσα, περνάμε από την ξακουστή Νεραϊδόβρυση. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε για τη λίμνη του Αβάλου και κατόπιν προσεγγίζουμε το ψηλότερο σημείο της διαδρομής το διάσελο ( Λημέρια των Κλεφτών 1850m).
Από αυτό το σημείο μπορούμε να έχουμε μία σφαιρική εικόνα όλης της Βόρειας πλευράς της Τύμφης. Από εδώ αρχίζει η κατηφόρα που φτάνει στο Σιάδι της μύγας, Καλογερικό, Μονή Στομίου και μετά από τέσσερις ώρες κοπιαστικής κατάβασης προσεγγίζουμε τον τελικό μας προορισμό την Κόνιτσα.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ 400€
Η τιμή περιλαμβάνει:
-Διαμονή στα καταφύγια
-Συνοδεία από έμπειρους συνοδούς
-Επιστροφή τους από την Κόνιτσα στο Μέτσοβο με βανάκι
Όροι συμμετοχής
-Οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υπευθύνων της διοργάνωσης
-Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα λόγω καιρικών συνθηκών, ελλιπής φυσικής κατάστασης συμμετεχόντων ή οποιωνδήποτε άλλων αντικειμενικών ή υποκειμενικών κινδύνων πού θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμετεχόντων
-Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προκαταβάλουν το ποσό
-Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υπογράψουν το σχετικό έντυπο αποδοχής των όρων συμμετοχής.
Τι θα πρέπει να έχετε μαζί σας:
-Σακίδιο 45 + λίτρα
-Υπνόσακος
-Φακό κεφαλής
-Παγούρι 1,5 λίτρου
-Γυαλιά ηλίου
-Αντηλιακή κρέμα
-Είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, μωρομάντηλα κ.τ.λ.)
-Σνακ (μπάρες, παστέλια, σοκολάτες κ.τ.λ.)
-Προσωπικό φαρμακείο
-Αντιανεμικό αδιάβροχο τζάκετ
-ορειβατικά ή trekking παπούτσια